Kreftforløp for tarmkreft

 

Bloggivest_860x400_Hartwig_Kørner

 

 

 

 

 

 

 

Av Hartwig Kørner, overlege og professor i kirurgi, Stavanger universitetssjukehus

Utredning og behandling av tarmkreft har blitt mye bedre, men også mer kompleks. Forløpskoordinator er helt nødvendig for å sikre forutsigbar utredning og gode behandlingsvalg.

Grundig utredning er en viktig forutsetning for å oppnå et godt behandlingsresultat. Mye har endret seg den siste tiden. For bare 10-15 år siden prøvde kirurgen å fjerne svulsten så godt det lot seg gjøre. Omfang av sykdommen ble i hovedsak oppdaget under operasjonen. Mulighetene for behandling med cellegift var svært begrenset.

Mye har forandret seg siden. Vi kan nå kartlegge sykdomsutbredelsen ved hjelp av computer tomografi (CT) og magnettomograf (MR). Mens CT brukes for å kartlegge hele kroppen med tanke på eventuell spredning, kan MR gi svært god informasjon over utbredelsen av svulster i endetarmen. Behandlingen er ikke lenger bare operasjon, men ofte en kombinasjon av kirurgi, cellegift og/eller strålebehandling. På denne måten er behandling av kreft i tykk- og endetarm nå basert på et tverrfaglig samarbeid mellom kirurger, kreftleger, røntgenleger og patologer – leger som undersøker vevsprøver.

Denne tverrfaglige tilnærmingen har kompliserte pasientforløp – såkalte kreftforløp – der mange resultater skal settes sammen for å lage en god behandlingsplan. Dette skjer ved hjelp av en kreftkoordinator, som styrer pasientens forløp gjennom utredning og behandling.

Ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) innså vi tidlig at kreftforløpskoordinator var helt nødvendig for å kunne håndtere kreftforløp på en god måte. Kreftkoordinator ble ansatt ett år før en slik ordning ble innført nasjonalt. I dag gjennomføres forløpet hos de aller fleste pasienter innen tidsrammene satt av helseministeren.

Pasienten møter kreftkoordinator nokså tidlig når diagnosen er stilt – enten personlig eller via telefon. I løpet av noen få dager vil pasienten møte en kirurg på gastrokirurgisk poliklinikk for informasjon og undersøkelse. Kreftforløpskoordinator vil sette opp de nødvendige røntgenundersøkelser i løpet av en uke. Resultatene diskuteres på et tverrfaglig møte med kirurger, kreftleger, røntgenlege og patolog, og det lages en behandlingsplan. Samme dag skal pasienten møte på poliklinikken og kirurgen vil informere om hvilken behandling som blir anbefalt. Pasientene kan kontakte kreftforløpskoordinator ved spørsmål, noe som skaper trygghet i en vanskelig tid.

Kreftforløpene sikrer effektiv og rask utredning innen en kort og forutsigbar tidsramme – som også gir tid for de tankene som følger med når en kreftsykdom blir oppdaget.

Hartwig Kørner

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s