Mer tid til det viktigste

Thomas Harlem, overlege, Kirurgisk klinikk, Haraldsplass Diakonale Sykehus

 

 

 

 

 

 

Av Thomas Harlem, overlege, Kirurgisk klinikk, Haraldsplass Diakonale Sykehus

Mot slutten av legestudiet var jeg sikker på hva jeg ville bli. Jeg valgte meg ortopedisk kirurgi, et praktisk rettet fag med mye pasientkontakt. Og 15 år etter vet jeg at jeg valgte riktig. Det er en fantastisk følelse å kunne bidra til å bedre livskvaliteten og hverdagen til en pasient, ung eller gammel.

Ta for eksempel Guro på 17, som har skadet kneet sitt, og som skal begynne på idrettslinjen til høsten. For henne er det svært viktig å bli operert raskt, slik at hun rekker å trene seg opp igjen til skolestart.

Eller Håvard på 35, som jobber i Nordsjøen. Han har skadet skulderen sin, og har gått sykemeldt i 4 måneder, fordi han venter på operasjon.

Et tredje eksempel er Åse på 72 år, som har så vondt i hoften sin at hun ikke lengre kommer seg ut for å handle. Dagene blir lange i leiligheten.

Jeg ønsker å behandle pasientene mine så raskt som mulig, etter at nødvendig utredning er gjort. Men som mange andre i helsevesenet opplever jeg at kapasiteten ikke er stor nok til å møte pasientens behov og forventninger til riktig tidspunkt, og jeg opplever ofte det motsatte resultatet, nemlig at ventelistene øker.

Samtidig vet vi at det hvert år er 82 000 pasienter som ikke møter til timen sin. Og vi vet at det gjøres 160 000 re-planlegginger årlig.

Slik re-planlegging krever store ressurser og mye tid. Det er jo ikke bare min tid som må planlegges på nytt, ofte er det flere personer involvert i den enkelte pasients utredning og behandling, slik at det blir en dominoeffekt.

Denne tiden kunne vært brukt til å behandle flere pasienter, slik at Guro rakk skolestart, Håvard kom seg tilbake på jobb, og Åse slapp å sitte i leiligheten sin hele dagen.

Jeg har forståelse for at det ikke alltid er mulig å møte til tildelt time. Derfor er det så viktig at vi får et godt system for å melde fra og endre timen sin, slik at ingen timer står tomme.

Jeg håper og tror at mulighetene som nå tilbys på Vestlandspasienten.no kan medføre at flere pasienter møter til timen sin, slik at vi i helsevesenet kan bruke mindre tid på re-planlegging, og mer tid på det som er viktigst: nemlig å behandle pasienter.

Thomas Harlem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s