Nasjonal hudsjekkdag gir økt bevissthet

Anne Lise Ryel, Kreftforeningen

Visste du at Norge er blant de landene i verden som ligger dårligst an, både når det gjelder forekomst og dødelighet av føflekkreft? Sammen med hudleger arrangerer vi nå en nasjonal hudsjekkdag.

Av Kreftforeningens generalsekretær, Anne Lise Ryel

Noen uker tilbake oppfordret vi folk som har mistenkelige føflekker om å kontakte vår kreftlinje for å bestille time til hudsjekk uten rekvisisjon fra lege. Og linjen stod ikke stille! En enorm respons på chat, e-post og telefon fra folk som ønsket time til hudsjekk. Vi fikk rundt 4000 henvendelser på et par dager, og timene ble nærmest revet bort. Jeg er så glad for at folk er oppmerksomme på hudforandringer og benytter seg av et slikt tilbud, og håper at en slik aksjon gjør at mange lærer seg faresignalene på hudkreft.

Det positive er at hudkreft er en kreftform vi vet hvordan vi kan forebygge, og at vi kan se etter faresignaler selv. Oppdager du mistenkelige hudforandringer, bør du oppsøke legen. Og forandringer kan være føflekker som vokser, endrer form eller farge, klør eller blør.

At vi her i nord, med så få soldager i løpet av et år, ligger på verdenstoppen i forekomsten av føflekkreft, er nesten ikke til å tro. Men i tillegg til at vi er et reisende folk som stadig drar på langtur til solfylte strøk, er det også veldig mange av oss som blir brent når vi ikke soler oss. Disse første soldagene om våren for eksempel, som vi nylig har hatt både øst og vest i landet. Vi planter i hagen, tar kaffekoppen på terrassen, sender barna ut for timelang lek i bare t-skjorten. Uten å smøre oss! Fordi vi ikke er forberedt på at solen allerede tar tak, og fordi vi glemmer hvor lite huden tåler etter en lang vinter uten sol.

Formålet med den nasjonale hudsjekkdagen er å skape oppmerksomhet om hvordan hudkreft kan forebygges og oppdages tidlig. Ved å ta vare på huden i sola og gå til lege med mistenkelige hudforandringer kan folk flest være med på å få Norge ned fra føflekkrefttoppen.

Lurer du på hva du skal se etter? Sjekk her!

God mai 🙂

Anne Lise Ryel

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s