Rask behandling – å være eller ikke være!

Martin Kurz 210x300Engelskmannen stod foran juice-maskinen i messa om bord i båten, da armen sviktet. Han ville si noe, men merket at ordene kom feil. Han trodde ikke, nei – han visste at dette var et symptom på hjerneslag.

Av Martin Kurz, seksjonsoverlege ved Stavanger universitetssjukehus

Broren, som også var om bord i båten, ringte 113 umiddelbart og mannen ble raskt brakt til Stavanger universitetssjukehus. Der fikk han behandling – kun 13 minutter etter ankomst. Nå er han frisk.

Engelskmannen var heldig. Ikke fordi han ble frisk (dette er selvfølgelig svært gledelig), men fordi han visste at han måtte handle raskt. Han visste dette fordi England siden 2009 har satset på en nasjonal opplysningskampanje som informerer om symptomene på hjerneslag og hvor viktig det er å ringe 113 umiddelbart ved mistanke. Og kampanjen har hatt effekt. Jeg fikk tallene presentert på en konferanse om hjerneslag i Nice for 2 uker siden. Oppmerksomheten har økt og mange flere pasienter kommer tidsnok inn til sykehusene i England slik at de kan få den mest effektive behandlingen.

Tid er avgjørende. Å komme tidsnok til sykehus kan være forskjellen mellom liv og død. Kommer pasientene raskt nok til sykehuset og får behandlingen raskt, kan de bli friske eller få mye mindre utfall. Dette er flott! Mindre flott er det at alt for få pasienter kommer tidsnok inn til sykehusene for å kunne få denne «livreddende» behandlingen.

Faktisk kommer over 80 prosent av hjerneslagpasientene for sent. Dette er frustrerende. Stavanger universitetssjukehus, og de andre sykehusene på Vestlandet, har i en årrekke arbeidet med å forbedre mottakelsen og behandling av hjerneslagpasienter. Men det hjelper ikke at sykehuset har beredskapen i orden, om den som er rammet av hjerneslag ser situasjonen an og venter på symptombedring. En må nemlig vite at behandlingen er svært effektiv i den første tiden etter at hjerneslagsymptomer oppstår, men at den mister effekten for hvert minutt som går.

Derfor er jeg svært glad over Helse Vest sin hjerneslagkampanje som har gått i to uker allerede. Jeg håper på at vi kan nå mange mennesker på Vestlandet og at dette fører til at mange flere hjerneslagpasienter kommer tidlig nok inn til sykehusene – slik som engelskmannen. Jeg håper at vi med Helse Vest sin kampanje kan bidrar til en nasjonal satsing. Da kan vi nå enda flere mennesker – på Vestlandet og i hele Norge. Det trengs. England har vist oss at informasjon om dette har effekt. Sverige har lansert sin nasjonale informasjonskampanje om hjerneslag i år, og Norge følger forhåpentligvis hakk i hæl.

Martin Kurz, seksjonsoverlege ved Nevrosenteret på Stavanger universitetssjukehus.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s