Når barn blir slått

Barneombod Anne LindboeSom barnelege og sosialpediater møtte jeg mange barn som var blitt mishandlet av en som i utgangspunktet skulle passe på dem. Barn kom inn med alvorlige skader. Altfor ofte var det en eller begge foreldre som hadde utsatt barnet for mishandlingen. Det aller verste er å tenke på de barna jeg aldri så, de som var mishandlet, men ble sendt tilbake fra sykehuset med en eller annen medisinsk diagnose fordi jeg ikke forsto hva de var utsatt for.

Jeg burde ha kontaktet barnevernet og politiet i langt flere tilfeller enn det jeg gjorde. Jeg var redd for å ta feil, og redd for å beskylde foreldrene for noe de ikke hadde gjort. Denne redselen kunne i verste fall kostet et barn livet. Det er lett å være etterpåklok , heldigvis ble jeg etter hvert flinkere til å fange opp og flinkere til å stille de riktige spørsmålene. Kan denne skaden skyldes mishandling? Hvordan har barnet det egentlig hjemme? Når man jobber i helsevesenet og har en mistanke om at vold eller overgrep har skjedd, så skal man alltid kontakte barnevern og eventuelt politiet.

Det er ikke helsepersonells oppgave å spekulere i hendelsesforløpet, men å sørge for at saker som vekker mistanke, blir sjekket av de riktige instansene. Det er alltid bedre å melde fra en gang for mye enn en gang for lite. Slik kan vi sikre at barn og deres familier får hjelp, og bidra til at barn får en god barndom uten vold og overgrep.

De yngste barna som ikke kan uttrykke seg, trenger gode advokater i helsepersonell som tør å melde fra. De eldre barna trenger i tillegg noen som har tid til å sette seg ned å ta en samtale med dem for å høre hva det er som skjer i hjemmet. Hvis ikke, risikerer vi å sende barn hjem til sine foreldre for å møte dem igjen med nye skader ved en senere anledning.

Mitt ønske er at vi nå får voldsmottak ved alle de store barneavdelingene rundt om i landet. Vi må styrke kompetansen i alle ledd. Det må opprettes flere sosialpediaterstillinger og tverrfaglige team på alle landets barneavdelinger. Samarbeidet mellom helsevesen, barnevern og politi må bli bedre.

For de av dere som opplever en hverdag med lite ressurser og prioritering av tid, så handler det først og fremst om å tørre å se, og å tørre å spørre. Vi må tørre å være tøffere på barnas vegne og ikke fokusere på hvordan foreldrene vil reagere på våre spørsmål. Vi har kanskje vanskeligheter for å tro at foreldre ønsker barna sine vondt. Som barnelege har jeg sett og erfart hvordan enkelte foreldre bruker vold for å disiplinere og straffe sine barn. Dette er helt uakseptabelt, og vi har alle et ansvar for å sikre alle barn en voldfri barndom.

Hilsen

Anne Lindboe
Barneombudet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s