Å tørre å danse med døden

Anne Lise Ryel 210x300Alle mennesker har tanker om døden. Vi får daglig henvendelser fra kreftrammede, pårørende og etterlatte som har behov for å snakke med noen. Mange synes det er vanskelig, de er usikre på om de skal ta opp temaet med sine nærmeste, og i tilfellet, hvordan de skal gjøre det.

Av Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen

Flere som vet at de snart skal dø, sitter og tenker på den siste fasen, på begravelsen, på ting man ønsker å skvære opp i, men i stedet prater de om fotballkampen og været. Mye handler om en redsel for å såre, for å gjøre de pårørende redde. Samtidig finnes det ingen fasit på hvordan dette skal gjøres. Noen mestrer best ved ikke å forholde seg til den kommende døden. Vi er forskjellige, med ulike behov og ønsker, også i den aller siste fasen av livet.

Vi vil gi rom for å snakke om døden ved å skape større åpenhet omkring temaet. Tirsdag 3. september arrangerer Kreftforeningen et åpent møte på Litteraturhuset i Bergen. Om døden. Om hvordan man best kan leve med alvorlig sykdom og mulig død. Med håp om å skape mer åpenhet. En av paneldeltakerne er Per Fugelli. Han som har vært kreftsyk i over fire år vet hva han snakker om, og derfor har han klart å gi temaet et troverdig og usminket ansikt. I sin bok «Døden, skal vi danse?» setter han ord på noe som mange har vanskelig for å snakke om. Jeg har snakket mye med Per om døden, og vi er enige om at den fortjener en større plass, og en ærlig plass i samfunnet.

I Norge dør over 44 000 mennesker hvert år, av dem over 11 000 av kreft. Døden angår oss alle. Min opplevelse er imidlertid at mange frykter det ukjente. Døden blir ofte fremstilt mer skremmende enn virkeligheten skulle tilsi. Da kan det hjelpe å snakke sammen om det man er bekymret for. Det gir trygghet både for den som skal dø og for de som blir igjen.
Til vårt åpne møte på Litteraturhuset kommer også filosof Henning Herrestad, lege Wasim Zahid og Maria Øyasæter, som er ung og pårørende og deler sine tanker om det å miste sin mor. Alle har de ulike perspektiver og syn på døden. Les mer om møtet:

Døden rusker i oss alle

Anne Lise Ryel

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s