Motivasjon, meistring og glede

Gjestebloggeren_GuriBrekke_210x300Forsking viser at fysisk aktivitet kan være eit nyttig hjelpemiddel både under og etter kreftbehandling, men korleis skal ein klare å motivere seg for å trene når ein får ein alvorleg diagnose?

Av Guri Brekke, leiar for fysisk aktivitet, Pusterommet

Korleis skal ein klare å trene når ein føler at behandlinga bryt kroppen ned, slik at vanlege kvardagsoppgåver blir meir slitsame enn normalt og ein nokon gonger føler at det einaste fornuftige er å kvile og lade opp til neste behandling?

Pasientane som deltar i tilbodet hos Pusterommet treningssenter på Haukeland universitetssjukehus var ikkje alle like overtydde om at dette var noko for dei og at dei kom til å ha nok energi til å klare å møte. Dei har alle ein kreftdiagnose, og dei har fått tilbod om trening under og etter behandlingstida.

Når eg spør dei kva som gjer at dei kjem og trener, svarer dei ulikt. Nokon seier at dei ikkje trur dei hadde klart å komme seg gjennom behandlinga om dei ikkje hadde fått denne ekstra energien frå treninga. Andre seier at det er godt å bevege seg. Det gir ein følelse av sjølv å ta kontroll på eiga helse og ei oppleving av at det er mykje i kroppen som fungerer ganske så godt trass i sjukdommen. Pasientane er inkluderande og dei tar vare på kvarandre. Dei gjer kvarandre støtte når det er tungt, og dei fortel om fysiske, psykiske og sosiale forandringar som har skjedd etter at dei begynte å gå i treningsgruppene. Dei opplever at det å vere saman med andre i same situasjon gjer dei god sosial helse òg.

I Nasjonal strategiplan for kreftbehandling kan ein sjå at fysisk aktivitet er blitt politisk forankra i større grad enn før. No kan ein få økonomisk støtte til etablering av treningstilbod for kreftsjuke. Det er òg gjort eit vedtak på at alle kreftpasientar har rett på informasjon om kor viktig det er med fysisk aktivitet under og etter behandling.

Det er ei god investering for deg som pasient å bruke tid på fysisk aktivitet og trening, men det er viktig at du får rettleiing av fagpersonar med kompetanse på området, for det er ting du bør ta omsyn til. Helsetilsynet anbefaler at helsevesenet tar i bruk fagpersonar med minimum tre års utdanning innanfor fysisk aktivitet og helse. Fagpersonar med denne bakgrunnen finn du blant anna hos Pusterommet treningssenter.

Her er nokre inspirerande sider om fysisk aktivitet:

Pusterommet, Haukeland universitetssjukehus

Råd om fysisk aktivitet – helsenorge.no

Ha ei fin veke!

Helsing Guri

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s