Årets sommarjobb 2012: To fantastiske somre!

Emblem Sommarjobb 2012To sommerferier på rad har jeg jobbet som ferievikar på avdeling for patologi ved Stavanger Universitetssjukehus. Det har vært to fantastiske somrer, og det er litt trist å si farvel til alle på avdelingen.

Av Hilsen Eirild Espeseth, 4. års medisinerstudent Århus Universitet i Danmark

I dag har jeg min siste arbeidsdag, siste 10-møte, og om en uke er jeg tilbake i et halvmørkt auditorium til tørre forelesninger. Heldigvis har jeg en åpen invitasjon, så jeg kan komme på besøk hver gang jeg er hjemme.

Jeg er en ganske normal medisinstudent på 22 år. Jeg er oppvokst i Stavanger, men trengte forandring etter videregående og endte derfor opp på medisinstudiet ved Århus Universitet i Danmark. Men som en hver student, synes jeg det er herlig å komme hjem til mammas kjøttkaker og gamle venninner i sommerferien.  Jeg er nok litt den typen som ikke kan sitte i ro, så jeg var nødt til å skaffe meg en sommerjobb. Etter et raskt søk på Webcruiter, viste jeg hvilken sommerjobb jeg skulle søke på. Jeg har alltid likt å arbeide med hendene og er over gjennomsnittet interessert i anatomi. Det var ingen tvil, det måtte bli jobb hos patologen. Andre året jeg søkte ble drømmejobben min.

Så stod jeg der, som den første kvinnelige obduksjonsteknikeren ved Stavanger Universitetssjukehus. De andre teknikerne var litt skeptiske i starten. Det er tunge løft flere ganger til dagen og det er et tøft yrke ikke bare fysisk, men også psykisk. Det gikk overraskende bra. Mine arbeidsoppgaver var å hjelpe patologen med utvendig undersøkelse, skjære opp, ta ut organblokken og hjernen, som ble videre undersøkt av en patolog. Jeg kler avdøde, legger dem opp i kister, gjør klar til visning og jeg møter pårørende. Jeg synes det viktigste er at jeg behandler dem som kommer inn som de skulle være noen av mine egne.

Størsteparten av arbeidet handler og død og sykdom. Vi har både rettslige og sykehusobduksjoner. Det har gitt meg et stort innblikk i både sykdomslære og rettsmedisin, men det viktigste og mest lærerike har vært å møte de pårørende. Bare ved å sitte og lytte er man til stor hjelp. Det er mange triste historier og man møter pårørende i krise og sorg.
Det er sjeldent, faktisk aldri, hastverk og stress blant obduksjonsteknikerne, så jeg hadde god tid til å ta meg av de pårørende. På veggen utenfor obduksjonssalen henger det et skilt med påskriften: ” Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae”. Det betyr: ”Dette er stedet hvor døden gleder å hjelpe livet ”. Jeg syns det er fint. Det gir mening både til døden og arbeidet vårt.

Jeg har ofte blitt møtt med skepsis fra venner og familie som ikke kan forstå at det å være obduksjonstekniker i sommerferien er min drømmejobb. For meg finnes det ikke en bedre sommerjobb, enn å være ferievikar på avdeling for patologi. Og gjennom jobben har jeg fått nyttige erfaringer og kunnskaper om hvordan sykehus sitt indre ”liv” fungerer. Disse kunnskapene gleder jeg til å ta med meg når jeg om et par år skal begynne på legegjerningen.

Nå som sommerferien er ferdig vet jeg at jeg kommer til å savne avdelingen, det gode arbeidsmiljøet og mine fantastiske kollegaer. Da er det fint å tenke på at jeg alltid har en åpen invitasjon.

Hilsen Eirild Espeseth, 4. års medisinerstudent

Dette er eit av bidraga til konkurransen vår Årets sommarjobb 2012. Les nokre av dei andre her:

6 tanker på “Årets sommarjobb 2012: To fantastiske somre!

  1. Tilbaketråkk: Årets sommarjobb 2012: Sekretær, Akuttmottaket, Stavanger universitetssjukehus | Blogg i vest

  2. Tilbaketråkk: Årets sommarjobb 2012: Barselavdelingen på Kvinneklinikken | Blogg i vest

  3. Tilbaketråkk: Årets sommarjobb 2012: Laboratoriet, Førde sentralsjukehus | Blogg i vest

  4. Tilbaketråkk: Årets sommarjobb 2012: Kjøkkenet, Stavanger universitetsjukehus | Blogg i vest

  5. Tilbaketråkk: Årets sommarjobb 2012: Nevrokirurgisk avdeling, Haukeland universitetssjukehus | Blogg i vest

  6. Tilbaketråkk: Årets sommarjobb 2012: Ambulansearbeider, Helse Fonna | Blogg i vest

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s