Årets sommarjobb 2012: Med en drøm om å bli jordmor

Jeg har hatt mange forskjellige småjobber i løpet av ungdomsskolen og videregående. Male hus, stå i klesbutikk, i cafe på Galleriet, men ikke noe innen helse.

Av Amalie Aase Boge, sykepleierstudent ved Høgskolen i Bergen

Jeg bestemte meg for å bli sykepleier (med drøm om jordmor i bakhodet) og begynte på sykepleien i august 2011 ved Høgskolen i Bergen. Til min overraskelse var dette faget enda mer spennende og gripende enn forventet. Da jeg fikk sommerjobb på Haukeland, og da til og med som barnepleiervikar på barselavdeling ble jeg veldig glad og jeg føler meg privilegert som får jobbe på en slik avdeling som student!

Jeg hadde skyhøye forventninger da jeg kom på jobb første gang! Og jeg ble ikke skuffet. Jeg ble tatt godt imot i avdelingen og fikk fotfølge en av de flinke barnepleierne de første dagene. Der lærte avdelingens rutiner og hvordan man som barnepleier må se an situasjonen. Det var fokus på hvordan vi skulle gå inn med stor varsomhet når man skal hjelpe og veilede en mor med sitt barn. Jeg fikk fort stor respekt for barnepleiernes håndlag og prøvde så godt jeg kunne og lære deres flotte teknikker når det kom til amming, ta temperaturen, badestell, hørselstester, bilirubinsjekker osv. Det har vært spennende å få et innblikk i de forskjellige kulturene både norske og utenlandske kvinner tar med seg og hvordan dette gjør forholdet mellom mor og barn unikt og varierende i karakter fra familie til familie. Det samme gjelder når besøket kommer. Er det bare far som besøker? Eller kommer hele familien med sine barn og ektefeller, fettere og kusiner?

Det er spesielt mange av førstegangsforeldrene jeg kommer til å huske. De som har lest seg opp hjemme og kommer med et vell av varierende spørsmål. Det er fantastisk å møte mennesker med en slik iver og interesse for den kunnskapen man selv sitter inne med. Spesielt givende er det å møte mennesker som med glede smaker på nye ord og roller som ”familie, min sønn/ datter, mamma og pappa”.

I tillegg til alle solskinnshistoriene er det mange situasjoner som blant annet får meg til å tenke over eget liv og egen situasjon. Jeg kvepper litt til når jeg ser at jenta som sitter foran meg allerede har fått sitt andre eller tredje barn, og er like gammel som meg selv, 20 år. Det er også tankevekkende når det allerede under barnelegeundersøkelsen blir funnet problemer eller utfordringer som kommer til å prege den lilles liv i kanskje år fremover. Møte med mor som runder sin trettiende time våken fordi at den lille har vondt i magen eller er urolig, eller mammas fortvilelse over at barnet ikke tar brystet enda, gjør at jeg tvinges til å tenke over egne grenser, og hvordan man må øve seg på å ta ned situasjonen best mulig.

Som barnepleierassistent hadde jeg blant annet i oppgave for å gi veiledning, støtte og omsorg til mor, brette tøy, rydde i skapene, rydde på avdelingens kjøkken og ha et overblikk ute i avdelingen. Noe av det mest utfordrende var å gi veiledning ved amming, som krever lang erfaring og høy kompetanse. Det er vanskelig å skulle gi noen en fasit på noe så intimt og individuelt. Det er også utfordrende å komme som barnløs 20-åring og skulle gi veiledning slik at det blir troverdig og uten et teoretisk preg. Heldigvis var dette noe jeg fikk masse oppfølging på, og som det gikk greit å lære av både jordmor og barnepleierne. Jeg ble også inspirert av alle de flotte jordmødrene og det overskuddet mange har i en travel situasjon. Det er spennende å se hvordan mange takler press der de tar på seg en rolig maske, selv om det stormer rundt dem.

Det har vært en fantastisk opplevelse å jobbe for Helse Bergen denne sommeren. Jeg føler at jeg kommer tilbake på skolen som en sterkere student og at denne erfaringen har inspirert meg til å finne ut hva jeg skal bli videre. Tusen takk!

Hilsen Amalie Aase Boge

Dette er eit av bidraga til konkurransen vår Årets sommarjobb 2012. Les nokre av dei andre her:

6 tanker på “Årets sommarjobb 2012: Med en drøm om å bli jordmor

  1. Tilbaketråkk: Årets sommarjobb 2012: Sekretær, Akuttmottaket, Stavanger universitetssjukehus | Blogg i vest

  2. Tilbaketråkk: Årets sommarjobb 2012: Laboratoriet, Førde sentralsjukehus | Blogg i vest

  3. Tilbaketråkk: Årets sommarjobb 2012: Kjøkkenet, Stavanger universitetsjukehus | Blogg i vest

  4. Tilbaketråkk: Årets sommarjobb 2012: Obduksjonstekniker, Stavanger universitetssjukehus | Blogg i vest

  5. Tilbaketråkk: Årets sommarjobb 2012: Nevrokirurgisk avdeling, Haukeland universitetssjukehus | Blogg i vest

  6. Tilbaketråkk: Årets sommarjobb 2012: Ambulansearbeider, Helse Fonna | Blogg i vest

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s